å å ä ä ö ö Hybrida solenergianläggningar ger nya möjligheter för elenergin i Sverige
INNOVATÖR UPPFINNARE

Min solenergianläggning - information

Hybrida solenergianläggningar ger nya möjligheter för elenergin i Sverige

Bakgrund
På svenska marknaden finns två typer av anläggningar:

1. Off grid - Du har en sommarstuga på en ö och har ingen möjlighet att dra el dit. Du har dina elektriska paneler …. Tar ner strömmen från panelerna till dina batterier …. Har sedan en inverter som gör om det till växelström ….. och kör dina apparater på det. Har du för mycket kan du inte sälja och har du för lite så kan du inte köpa.

2. On grid - Du har en ordinär villa …. Tar ner strömmen från panelerna … leder strömmen till en inverter som gör om det till växelström …. Som matas ut mot nätet. … Du köper ström när du har för lite och säljer när du har för mycket. ….. Men observara !!! Är det strömavbrott så har du ingen ström. Överskott på dagen säljer du för några öre och underskottet på natten när du behöver mycket ström får du betala fullt pris för.

Jag har liksom idiotförklarat detta. Jag menar att det måste gå att göra en anläggning som är både on och off grid samtidigt alt efter omständigheter och inställningar. Experter och säljare har sagt mig att det finns ingen som har en sådan produkt att erbjuda. …. Dvs fram till våren 2019 …. Och nu är den min.
Min hybrid anläggning – lite data, har 30 paneler om 1½ m2, dvs 45 m2, ger max effekten 9 kW (i Sverige). Mått 1640x992x40 mm
Batteripaketet väger 1500 kg, består av 24 st celler om 2 V, 800 Ah, vilket ger 48 V, 40 kWh, som sitter i en bokhylleliknande stålställning.

Klicka på bild för högre upplösning Klicka på bild för högre upplösning

I bilder till vänser visar jag principen för anläggningen. I den höra bilden visar jag min inverter som liksom fungerar som en fyrvägsrondell mellan : elnätet, batterierna, solpanelerna och husförbrukningen av el. Den klarar att producera 9.000 W från batterierna, men så länge man har nätet så kan de arbeta tillsammans och då klara toppeffekten 20.000 W. Genom att ha en dator i sig och wi-fi anslutning så kan man i realtid följa anläggningen via internet. Man kan göra olika val hur anläggningen ska arbeta och även ta ut statistik.

Klicka på bild för högre upplösning

Här visar jag hur solpanelerna ser ut, de kan producera upp till 310 W per styck (i Sverige), mått 1640x992x40 mm
Min anläggning har 30 paneler som altså kan producera 9.000 W, ytan blir ca 45 m2, vikt 19,5 Kg / styck. Jag kommer inte montera dem på något tak. Läs längre ner.

Klicka på bild för högre upplösning Klicka på bild för högre upplösning Klicka på bild för högre upplösning

Batterierna förvaras i en hylla av stål
Hyllan har måtten: bredd 1500, höjden 1460 och djupet 400 mm, den stadiga hyllan kommer i byggsatts och alla skruvar som behövs ingår. Den har skruvål i botten för att dra fast i golvet, men jag har satt fast den i väggen i stället.
Batterierna har måtten 360 x 210 x 300 mm, väger 60 Kg / st, de har spänningen 2 V, och 800 Ah. I hyllan seriekopplas de 24 batterierna till 48 V och får därmed en kapacitet på 40 KWh, vikten blir altså ca 1500 Kg.
.

Jag utväcklar en ny metod för att få mina paneler ska följa solen

Detta är under tillverkning, men kan här visa början på detta.

Klicka på bild för högre upplösning
Klicka på bild för högre upplösning Klicka på bild för högre upplösning

Tekniken är att placera panelerna 3 och 3 på var sin pelare med karusell och triangulär bärare. Jag ska ha 10 pelare med var sin karusell som har sitt drivsstem för att följa solen. I alla delar har jag minitsiöst tänkt på att välja billigast möjliga lösning.
Jag förväntar mig att få närmare dubbelt så mycket energi på det viset mot stillastående paneler. Man kan ju tänka sig att ha fler paneler och då vända i olika riktningar, men det har inte riktigt varit något alternativ för mig då jag inte tycker att jag kan hitta bra placeringar för en flerdubbling av antalet.
Genom min lösning kommer jag få ett jämnare inflöde över dagen.

Vill du ha solenergi du med, vill du uppgradera till hybrid anläggning ???

Fördelarna med hybrid anläggning:

1. Du är aldrig utan ström, du behöver inget reservkraftverk, du kan leva som vanligt när grannen sitter med stiarinljus och frser
2. Du behöver inte sälja lika mycket av din överskotts el till underpris. Ger mer ekonomi av din investering.
3. Du har en civil beredskap i händelse av krig, naturkatastrof (t.ex storm), samhällsproblem (t.ex sabotage)
4. Du klarar högre toppbelastningar i ditt system. Nätet och batterierna jobbar tillsammans genom invertern


Information om min hållfastighetslösning
Startsida min leverantör och samarbetspartner
Startsida Pers Maskinsnideri