INNOVATÖR UPPFINNARE

Knuttimrade hus

Knuttimrade friggebodar är ett välkänt begrepp, men knuttimrade sommarstugor är inte så vanligt.
1996 ritade jag ett 30 tal hus på 20 till 100 kvm.

1995 blev jag förfrågad av Frank Mattsson med ett företag som hette Jolly Roger AB att göra ritningar på hur man kan göra knuttimrade friggebodar. När ritningarna var klara så blev det fler uppdrag, de behövde specialmaskiner för att fräsa knutjacken i väggtimmret. Jag hittade på en bra lösning, och byggde maskinerna.
När sedan friggebodsförsäljningen hade tagit fart kom vi i diskution om man inte skulle kunna bugga större hus, kanske sommarstugor rent av. En svårighet när man vill bygga hus som är längre än 5 m är att man behöver kunna lägga in skarvar i väggtimret på ett estetiskt bra sätt. Då inträffade det att jag gjorde en uppfinning, jag kom på att man kunde skarva väggtimret i själva knuten om man bara hade ett bra beslag där, och det var just vad jag också kom på. Tack vare mitt beslag kunde skarvningen göras stark, billig och osynlig. Jag ritade sedan ett antal typhus att inspirera kunder med, ja för det var ju ingen som ville ha sitt hus exakt enligt dessa förslag, men det var ju samtidigt en finess i hela systemet, lättbyggt som legobitar. Kunderna skickade en skiss på hur de ville ha sina hus, jag gjorde en orderbekräftande 3D-bild, likt de till höger tillbaka till kund, samt en plocklista till fabriken som gjorde trädelarna.
Åse 18 år har själv kunnat resa en stor del av detta huset, till sig och sin pojkvän.

Vill du börja sälja sommarstugor ???

Även om friggebodarna och sommarstugorna såldes som bara den, så gick det inte bra ekonomiskt för företaget, genom olika former av dåligt ledarskap gick företaget med förlust och gick i konkurs hösten 96 med över 2.000.000:- i fodringar till leverantörerna (dvs även mig). Till detta kommer outbetalda löner till personalen i Lettland. Frank stod till slut med en kasse kläder på gatan då hans familj vänt honom ryggen av allt elende som följde i spåren av konkursen.
I och med den uteblivna betalningen till mig äger jag ensam och helt och hållet hela detta knuthuskonsept och den som är intresserad är välkommen att höra av sig om intresse finns att starta knuthustillverkning.

Startsida